Parodontitis

Home » Behandelingen » Parodontitis

Tandvleesontsteking en parodontitis worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. De ziekte ontstaat als de afscheiding van bacteriën op het tandoppervlak blijft plakken. Dit noemen we tandplak. Door de ontsteking trekt het tandvlees zich terug en ontstaat er ruimte tussen tandwortel en tandvlees de pockets. Bacteriën vinden hier een plek om zich te nestelen en zo wordt de ontsteking alleen maar erger.

Verlies

Met parodontitis of tandvleesontsteking  wordt het steeds lastiger om het gebit schoon te houden. De haren van de tandenborstel kunnen niet  doordringen tot de onderste lagen tandplak. Op den duur bestaat het risico dat de ontsteking ook het kaakbot aantast. Dat kan leiden tot loszittende  tanden en kiezen en uiteindelijk verlies.

Grote stappen

De moderne parodontologie heeft de laatste jaren grote stappen voorwaarts gemaakt als het gaat om behandeling van ziek tandweefsel. Dat is goed nieuws voor de algehele gezondheid. Parodontitis tast namelijk niet alleen het gebit aan, ook afweercellen in het lichaam kunnen worden afgebroken. Hierdoor ontstaat meer kans op bepaalde ziekten.

Hartinfarcten

Wetenschappelijk is aangetoond dat er een relatie bestaat tussen parodontitis en verscheidende aandoeningen zoals; hartinfarcten, suikerziekte, longontsteking, ziekten aan de gewrichten en beroertes. Ook zouden kinderen van zwangere vrouwen met tandvleesproblemen meer kans hebben op een vroeggeboorte. Rokers hebben duidelijk meer kans op parodontitis.

Bacteriën in de mond

Ook een gezonde mond bevat overigens veel bacteriën. De meeste kunnen echter geen kwaad.

Neem vrijblijvend contact op

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Velden met een * zijn verplicht

Tandartsenpraktijk St. Jozef B.V.